Партньорската астрология, известна сред астролозите с наименованието синастрия, изследва взаимоотношенията между хората. Най-често се разглеждат отношенията между партньорите в една връзка, но също така и всякакъв вид общуване – между родител и дете, между колеги, бизнес партньори, между приятели. Тя може да ни даде безценна информация за такива нива на междуличностната комуникация, за които няма как да разберем от друго място, освен чрез опита и непрестанния самоанализ. Показва ни тези дълбоки психологически механизми, които ни подтикват да харесваме един човек, без почти да сме имали контакт с него, да се дразним от поведението и разсъжденията на друг, да изпитваме необяснимо доверие или страх към трети. Несъзнателното ни отношение към другия човек създават конфликти или сътрудничество. Така наречената “химия” или “флуиди” играят важна роля в ежедневните ни контакти и стоят в основата на много наши действия и решения, свързани с близките ни хора.

Освен, че е необходима за дефиниране отношенията с останалите участници в общуването, партньорската астрология е изключително полезна и за нас самите. Забелязвали ли сте, че имаме близки и познати, които ни вдъхновяват и в присъствието на които сме озарени от творчески импулси. Тези хора успяват да изведат на бял свят най-доброто от нас. Докато има много други, с които се чувстваме по-безлични, непохватни и несигурни. И когато желаем да установим по-тесни контакти с определен човек, за нас ще е много полезно да знаем дали можем да му се доверим, има ли вероятност да ни предаде, има ли шанс той да е партньорът на живота ни или поне да е подходящ за една хармонична връзка.

Синастрията отговаря на тези въпроси. Какво изпитва другия към нас е основен проблем, на който един партньорски хороскоп може да даде решение. Важно е да сме наясно доколко дълбоки са чувствата на избраника ни към нас. Но от този момент нататък ние двамата трябва да се стараем, да работим върху изграждането на топли, коректни, истински и сърдечни отношения. В процеса на на създаване на едно ново “ние”, партньорската астрология помага като ни предупреждава за подводните камъни, които ни очакват. Ние сме тези, които трябва да приемат предизвикателствата и да се преборят с трудностите. Защото не съществува връзка без конфликти и неразбирателства. Те се появяват неминуемо в един или друг момент, защото сме различни, нетолерантни и често неприемащи чуждата гледна точка.

В съвременния ни живот в условията на западната цивилизация, партньорската астрология заема изключително важно място, тъй като взаимоотношенията между партньорите в една връзка са най-добрия начин да се самоусъвършенстваме, да се издигнем духовно, да научим повече за себе си. Равнопоставеността на двата пола, еманципацията на жената, новите роли, които тя приема в обществото през последните години се отразяват на живота в семейната двойка. Принципът на разпределение на правата и задълженията променя из основи отношенията между партньорите, които трябва да бъдат приятели, за да успеят да създадат и съхранят едно ползотворно съвместно съществуване. Защото в противен случай започват да се водят битки за надмощие.И се случва така, че близките ни хора, от които очакваме най-много да ни разбират, са тези, които най-лесно успяват да ни наранят. Всичките защитни мехамизми, които години наред сме градили срещу “недоброжелателите”, не действат срещу близките ни. И всъщност се оказва, че съвместният живот е една непрестанна психотерапия. Или постоянен ад, ако не приемем необходимостта да се променяме и израстваме, ако не разберем, че всичко, което ни се случва се дава, за да се учим и че трябва да използваме не само шансовете, а и загубите. Необходимо е да се учим както от успешните връзки, така и от конфликтните, но често неуспешните се оказват по-значими за развитието ни.

Във всеки момент от нашето ежедневие,  във възходите и в паденията, можем да използваме познанията на синастрията – една добре осветена пътека в лабиринта на вълнуващото приключение, наречено съвместен живот.