Характеристики: търсене на перфекционизъм, аналитичност, логика, систематичност, работливост, детайлност, подчиненост, услужливост, здраве, ефикасност, фабрики, домашните любимци.

Положителни черти: услужливи, аналитични, перфекционисти, взискателни, подредени, чисти, педантични, спретнати, систематични, работливи, скромни, логични, предвидими, практични.

Отрицателни черти: Прекалено критикуващи, дребнави, превзети, хипохондрици, скептични, недоверчиви, стиснати, с комплекс за малоценност, потиснати, критикари, не любвеобвилни и тъй като не обичат да делегират права, са склонни да поемат прекалено много отговорности.

Елемент: Земя

Сезон: Лято

Ден от седмицата: Сряда

Цвят: светло зелен

Планета: Меркурий

Символ: Дева

Скъпоценни камъни: меркурий и топаз

Число: 4

Характер: Перфекционисти

Подходящи професии: лекари, фармацевти, доброволци, социални работници, граждански защитници, секретари, механици, счетоводители, химици, библиотекари, адвокати, инспектори, медицински сестри, диетолози и всяка работа, свързана с хигиената.

Известни Деви: Талия, Агата Кристи, Толстой, Оливър Стоун, Майкъл Джексън, томи Лий Джоунс, Клаудия Шифър, Камерън Диас, Киану Рийвс

За да се разбираш с тях: Тъй като обичат детайлите трябва да показваш интерес към тези детайли, които обикновено не се забелязват

Анатомично: Свързана е с червата, черния дроб, панкреаса

Планета управител: Меркурий, който обикаля Слънцето за 88 дни и преминава от един знак в друг всеки месец, почти като Слънцето, затова го намираме винаги близо до Слънцето. Меркурий е интелектуалната мисъл, диалога, общуването, конкретната реалност, мисълта и логиката. Меркурий уравлява Близнаци и Дева

Дева е шестия знак на Зодиака. Ако първите пет знака представят различните страни на личното израстване, Девата впряга всичките си способности, за да помагат на другите. Дева е знака на услугите. Въпреки природната си скромност, родените под знака на Девата са перфектни работници и са ефективни при служенето си на добра кауза. Организирани и подредени са.

Като шести знак Девата управлява шести дом: домът на Здравето. Символът на Девата е красива девица. Девите са чистоплътни същества. Тихи, понякога и нервни, резервирани, но са практични и разсъждаващи, и обикновено анализират всичко от различни перспективи. Девата символизира променливото качество. Девите са добри търговци, показват методичен интерес към детайлите и умеят да постоянстват в извършването на рутинни действия

В Зодиака, Девата е противоположен знак на Рибите, знак на подсъзнанието. Родените под двата знака се характеризират с подкрепата и помощта към другите, но докато Рибите работят в групи и правят големи проекти, на Девата и харесва повече да си сътрудничи само с един човек и предпочита да е замесен само в един малък проект. Тъй като са свързани със здравето, много Деви предпочитат да изучават медицина.

Дева се управлява от планетата Меркурий. В Римската митология, Меркурий ( а в гръцкия еквивалент Хермес) е Пратеникът на боговете. Интелигентно и подвижно божество, той е познат с аналитичните си способности. Комуникациите и скоростта са меркуриански характеристики. Меркурий е андрогинна планета, като Близнаците символизират мъжката, а Девата женската част. И двата знака управляват думите и логиката, не се фокусират върху емоциите. Близнаците се интересуват от комуникацията като начин да се създават приятелства и да се научава нещо ново.Девата, от своя страна, се фокусира повече върху аналитизма, като се опитва да разбере какво точно хората се опитват да кажат, тя вниква по-дълбоко във всичко и търси скритото зад всяка дума.

Родените под знака на Девата обикновено са прецизни, въпреки че могат също така да бъдат дребнави и раздразнителни. Понякога вътрешните им притеснения са толкова големи, че стават немарливи, но това се среща сравнително рядко. В повечето случаи се вманиачават на тема чистота и изпипване на подробностите. Много Деви притежават добри способности да се занимават с бизнес, защото се уповават на логиката, отхвърляйки всякакви емоции, за да конкретизират плановете си. Заслужават доверие, практични и старателни, като понякога изглеждат прекалено взискателни и са склонни да критикуват останалите.

Елементът, отговарящ на Девата е земя. Земните знаци са практични. Отговарят на стимулите на околната среда, преценявайки всеки един от възможните отговори, вместо да действат, да се впускат в интелектуални размишления или да реагират емоционално. Като земен знак Девата се интересува повече от материалните притежания, отколкото останалите елементи. Обичат да притежават най-доброто. Практичността им помага да се издигат в кариерата. Ученолюбиви са и с усет към сделките, отговорни и често педанти. Те са перфекционисти. Желанието им за сто процентово изпълнение на задачите понякога е толкова голямо, че не успяват да постигнат целите, които са си поставили. Често фокусират вниманието си върху дребните, дори незначителни детайли, което им пречи да видят цялята картина.

Дева управлява дома на здравето. Хората, родени под този знак се интересуват в най-висока степен от въпросите, свързани със здравето. Разбират от диетично хранене и имат високо ниво на лична хигиена. Често са хипохондрици – струва им се, че са болни, а всъщност не са. Те се разболяват сравнително по-често от останалите зодиакални знаци, за да могат да знаят какво предствлява болестта и да им е по-лесно след това да лекуват себе си и да помагат на околните да се излекуват.

През свободното си време, Девите обичат да правят упражнения за здраве. За тях от първостепенно значение е упражненията да са здравословни, много по-важно отколкото да са интересни или забавни. Взискателността им помага да постигнат успехи с какъвто и спорт да се захванат.

В любовните си отношения са малко студени и повече практични, отколкото романтични.

Дева управлява червата, панкреаса и жлъчката. Те по-често срадат от проблеми с ендокринната система.

Голямата сила на Девата е в способността и да забелязва детайлите, дори най-малките, невидими за останалите. Интересът им към проблемите, свързани със здравето ги отвежда на полето на медицината и отдадеността към здравословните проблеми на околните.