Характеристики: трансформация, промяна, мистерии, скрити сили, магия, смърт, разрушаване и възраждане, конфронтации, борба, предизвикателства, страстни драми, завист, наследства, завещания, дарения, трудни търсения, колективното несъзнателно, интериоризацията.

Положителни черти: притежават аналитично и изследователско мислене, умеят да разсъждават практично и задълбочено, добри съветници са, категорични, с вроден психологически усет, интуитивни, интензивни в чувствата и емоциите си, любопитни, с богато въображение, самокритични, енергични, твърдоглави, проницателни, жизнени, издръжливи, проницателни, решителни, смели, не приемат средна позиция, прелъстители, магнетични, тайнствени.

Отрицателни черти: манипулативни, вечно недоволни, недоверчиви, завистливи, обсесивни, доминиращи, ревниви, деструктивно критични, екстремисти, тирани, брутални, жестоки, страстно мразещи, потайни, отмъстителни, нетолерантни, властни, войнствени, неотстъпчиви, непримирими.

Елемент: Вода

Сезон: Есен

Ден от седмицата: Вторник

Цвят: Наситено червено

Планета: Марс, Плутон

Символ: Скорпион

Скъпоценни камъни: желязо, плутон, опал, рубин и обсидиан

Число: 2

Характер: Разсъдливи

Подходящи професии: лекари, хирурзи, полицаи, ясновидци, психиатри, психолози, детективи, военни, шпиони, изследователи, месари, съдебни лекари, банкери, борсови агенти, вещи лица, собственици на погребални агенции, нотариуси, антрополози, мистици, търсачи на съкровища, патолози, имунолози.

Известни Скорпиони: Кралица София, Пабло Пикасо, Катрин Хепбърн, Джулия Робъртс, Шарл де Гол, Леонардо ди Каприо, Мартин Лутер Кинг, Крис Нот

За да се разбираш с тях: Не им се противопоставяй, дори когато не са прави.

Анатомично: Свързва се с репродуктивните органи, яйчниците, гениталиите, ректума.

Планета управител: Плутон, който обикаля Слънцето за 250 години, като стои в един знак между дванадесет и осемнадесет години. Плутон символизира силата на еволюцията, разрушението, възраждането, страстта, трансформацията, психологията.

Скорпионът е осмият знак на Зодиака. След демонстрирането на ментална енергия от страна на Везните, родените под знака на зодия Скорпион започва да се интересува от собствените и чуждите емоции, чрез той отговаря на стимулите на околната среда. Скорпионът е символът на секса и смъртта, началото и края на всичко. Скорпионите изследват тези идеи от гледна точка на емоциите. Родените под този знак са аналитични, доста задълбочени в дейстивята и в чувствата си. Като осми знак на Зодиака, Скорпионът управлява осми дом, домът на регенерацията и сексуалността.

Астрологичният символ на Скорпионът е скорпион. Както митологичния Скорпион, така и родените под този знак обикновено реагират остро на всичко, не обичат да се подчиняват на заповеди. Понякога развиват саморазрушително поведение и като скорпионът могат да се самоизядат преди някой друг да го направи. Скорпионът е много целенасочен и когато взема решение, не е склонен да го промени. Обикновено е упорит, способен е да постоянства там, където останалите се отегчават, като достига цели, които други биха оценили като невъзможни. Така Скорпионът е един от най-силните знаци, наред с Телеца, Лъва и Водолея. Родените под знака на Скорпиона действат съгласно собствените си планове и работят неуморно за постигане на желанията си. Хората, които искат да променят личността на Скорпиона ще се сблъскат с проблеми, защото никога не успяват да разберат каква е тайната мотивация на действията му. Скорпионът е с много сложен характер. В Зодиака Скорпионът е противоположен знак на Телеца, символ на материалните притежания, докато Скорпионът се интересува от наследства, завещания и мощта на психичната енергия. И двата знака са убедителни, находчиви и талантливи.

Скорпион се управлява от планетите Марс и Плутон. В древната митология, планетата Марс (и гръцкия му еквивалент Арес) е бог на войната, а древните астролози определили Арес за управител на Скорпиона. Плутон (и гръцкия му еквивалент Хадес) е бог на дълбините, на отвъдното. Когато планетата Плутон била открита в началото на 20 век, астролозите я свързали със знака Скорпион. Под влиянието на Марс, Скорпионите са стратезите на Зодиака, тайните агенти, които планират, докато Овните са начело на битката. Съвременното значение на Скорпиона е свързано с енергията на цикличността, и затова, е знак на възраждането и регенерацията.

Когато Скорпионът губи опашката си, той генерира ново жило. По същият начин родените под този знак могат да се преродят, когато са пострадали от някаква загуба. Освен това Плутон е мощна планета, която ни учи на сила и смелост, както и да действаме въпреки болката, която може да ни донесе съответното действие, да оставим зад себе си миналото. На Скорпиона понякога му е трудно да следва изискванията на тази тежка планета. Той се вкопчва в нещата и не ги пуска. Силно обсебващ знак е, особено спрямо любимите си хора.

Елементът, свързан със знака Скорпион е водата. Водните знаци са емоционални. Реагират на света чрез енергията на емоциите, вместо да отговорят чрез физически действия, интелектуално или практично. Понякога потискат емоциите си, но вътрешно винаги са чувствителни и силно възприемчиви. Понякога енергията на Водата може да им подейства затлачващо, зависи как използват мощта и, позитивно или негативно. Обикновено Скорпионите са отмъстителни и злопаметни и не прощават лично насочени обиди.

Родените под знака на Скорпиона са лоялни и решителни, но често остават неразбрани, и се възприемат от останалите като авторитарни и саркастични. Когато са мотивирани от скрити подбуди могат да с агресивни, но по един по-прикрит начин. Скорпионите обичат да се посвещават на мистични или научни теми, но въпреки това винаги са тясно свързани със заобикалящата ги реалност. Скорпионите са много задълбочен знак. Когато не внимават, тяхното вълнение може да ги превърне в компулсивни личности или да ги накара да търсят непременно одобрението на околните. Птицата Феникс от митологията, която възкръсва от пепелта, се асоциира със знака Скорпион. Представителите на този зодиакален знак се стремят да станат Феникс или да се превърнат в орли, да се издигнат над останалите и да открият необикновеното, в емоциите, в действията, в живота. Подозрителната им природа и ревността могат да ги спрат, но когато успеят да се свържат със страстната си натура и със силната си воля, превъзмогват всички трудности по пътя си.

През свободното си време Скорпионите, обичащи спорта, се наслаждават на състезанията, свързани с предизвикателства. Не обичат да се оставят да бъдат победени от някой друг. Считат, че заслужават само най-доброто.

В личните си отношения, Скорпионите са верни, изключително нежни, страстно обичащи, но и собственически настроени.

Скорпионът управлява репродуктивните органи. По-податливи са на инфекции и треска от представителите на останалите знаци.

Цветовете на Скорпиона са червено и черно.

Голямата сила на Скорпионите е в способността им на възраждане. Страстта и силата им ги превръща в най-силната зодия в Зодиака.