Характеристики: дълги пътешествия, чужди страни, философията, законите, религията, високите свещенически нива, пророчествата, абстрактното мислене, приключенията, търговията с чужбина, междуконтиненталното плаване, живота на открито, физическите упражнения, ездата, високата скорост, обзалагането, мъдростта, висшите учения, независимостта.

Положителни черти: весели, жизнени, оптимисти, любители на приключенията, ученолюбиви, независими, нуждаят се от движение, обичат свободата, нормативни, идеалисти, разбиращи, справедливи, адаптивни, ентусиазирани, интуитивни, пророчески настроени, горделиви, любители на спорта и живота под открито небе, честни и любознателни.

Отрицателни черти: преувеличават, екстремисти, невнимателни, понякога прекалени оптимисти, безотговорни, капризни, играчи, шарлатани, аргументирани, неблагоразумни, непредпазливи, с гъвкав морал, пресилен вкус към риска, чревоугодници, холерици, самохвалци, егоисти, самовлюбени, превзети, малко са вироглави и радикални.

Елемент: Огън

Сезон: Есен

Характер: Честни

Ден от седмицата: Четвъртък

Цвят: синьо

Планета: Юпитер

Знак: Стрелец

Скъпоценни камъни и метали: калай, топаз, смарагд, сапфир, тюркоаз и аматист

Число: 1, 3 и 4

Подходящи професии: Учители, изследователи, спортисти, журналисти, пилоти, стюардеси, адвокати, дипломати, пътешественици, пътнически агенти, туроператори, външнотърговски представители, теолози, философи, свещеници, жокеи, полисти, преводачи, колоездачи, фотографи, съветници.

Известни Стрелци: Аранча Санчес Викарио, Алберто Моравия, Джейн Фонда, Джон Малкович, Уолт Дисни, Бритни Спиърс, Брус Лий, Бенджамин Франклин.

За да се разбираш с тях: Споделяй дейностите им. Обратното би означавало, че те игнорират

Анатомично: Свързва се с бедрата, ханша, черния дроб, артериите

Планета управител: Юпитер, който обикаля Слънцето за 12 години, т.е. пребивава по една година във всеки знак. Юпитер символизира божественото мислене, далечните светове, експанзията, духовността, мнението, получаването, вярата.

Стрелецът е деветия знак на Зодиака. След усилията на Везните да опознаят заобикалящия ги свят и изследването на вътрешния свят чрез емоциите при Скорпиона, Стрелецът използва Познанието, за да разбере света. Стрелецът е знака на философията и религията, затова родените под този знак са изследователите и ерудитите на Зодиака. Те търсят истината и смисъла на живота, като обичат да изследват света чрез познанието. Да изучават темата в детайли е голямата цел на Стрелеца.

Като девети знак, Стрелецът управлява девети дом: домът на философията, на търсене смисъла на живота. Астрологичният символ е Стрелец. Стрелецът е Кентавър, митологична фигура, представляваща наполовина човек, наполовина кон, и е единствения знак, който съвместява тази двойнственост. Кентаврите са големите ерудити и интелектуалци на Гръцката и Римската митология. Стрелците са мъдри, но също така могат да са агресивни, прибързани и сприхави. Не са тиранични, нито инати, и не са склонни да преследват точно определени и планирани по време цели. Винаги се стремят да научат нови неща, още докато се случват. Стрелците въплъщават подвижното качество. Те искат да са свободни, за да правят това, което искат и когато го искат и обикновено са импулсивни и независими. В Зодиака Стрелецът е противоположния знак на Близнаците, знака на комуникацията. И докато на Близнаците им харесва да научават за различни неща наведнъж, Стрелците предпочитат да са по-задълбочени и да вникват в естеството на темата, върху която са се концентрирали.

Те са прогресивни и универсалисти, но могат да действат нетърпеливо и настойчиво, когато нещата не се случват, както те искат.

Стрелецът се управлява от планетата Юпитер. В древната римска митология, Юпитер (и съответния гръцки Бог Зевс) е предводителя на Боговете. Той представлява експанзията във всичките и форми, включвайки основно интелектуалните изследвания. Затова родените под този знак са най-склонни на ексцесии. Освен това Юпитер е планетата на късмета и затова голяма част от Стрелците са късметлии. Юпитер управлява Стрелец и Риби. Стрелците са мъжки знак, Рибите – женски. И двата знака са свързани с колективното несъзнателно и мъдростта. Но докато Рибите са склонни да се фокусират върху изследване на най-високи и абстрактни идеали, то Стрелците ги интересува повече интелектуалното изследване, и по-специално възможността да бъдат учители и философи. Понякога могат да изглеждат егоисти, защото огромното им желание да са свободни не позволява никакви ограничения. Но са очарователни и се адаптират лесно към всякакви ситуации. Някои Стрелци са разточителни, но винаги са щедри, ослепителни и с добро чувство за хумор.

Елементът, свързан със Стрелеца е огънят. Огнените знаци са физически настроени, отговарят на света чрез действия, вместо да се борят с интелектуални средства, практически или емоционално. Въпреки че са хора на действието и обичат да инициират проекти, не са толкова забързани като Овните, искат да опознаят живота и да му се насладят. Приятелски настроени и общителни, понякога са малко недискретни и говорят, без да се замислят върху последствията от казаното. Изразяват желанията си ясно и категорично, умеят да вдъхновяват другите, експерти са в изкуството да достигат високи цели. Но също така могат да се държат безотговорно, да са нетактични и капризни.

Не са предводители като Овните, по-скоро са изследователи. Обичат да разкриват законите на заобикалящия ги свят, пътувайки чрез ума си толкова далеч, колкото успеят. Характерен е техния оптимизъм. Вярата, че винаги е добре да се направи крачка напред им дава крила да продължават, но и носи слава на прибързани и невнимателни. Родените под знака на Стрелеца се радват на пътешествията и духовните учения (също едно пътуване, но на съвсем друго равнище), смели са и с приключенски дух. Обичат да се забавляват, изобретателни са, мили и симпатични. С добро чувство за хумор, обожават да преувеличават в разказите за приключенията си, но само, за да забавляват приятелите си. Способността да имат доверие в собствените си сили и честността и откритостта им, могат да ги превърнат дори в нетактични. Но те не желаят да наранят или обидят никого. Умеят да споделят както физически, така и емоционално, и са много ентусиазирани. Често са кокетни, съзнават, че са привлекателни и се наслаждават на социалния си живот.

Стрелците умеят да вдъхновяват околните. Те лесно предават своята жизненост и желание за вникване в същността на нещата. Това им качество ги прави добри учители, защото умеят да запалят огъня на познанието у учениците си.

В свободното си време Стрелците обичат да демонстрират спортните си умения. Отправят си сами на себе си предизвикателства, предпочитат самотните спортове, практикуващи се по двойки, като спортен риболов или парашутни скокове. Щастието им се усмихва често, затова се забавляват добре на хазартни игри и печелят обикновено. Поради философските им наклонности обичат театъра и дебатите и винаги търсят някакви интелектуални предизвикателства.

В романтичните си отношения Стрелците са приключенци и прелъстители.

Стрелецът управлява бедрата и краката. Родените под този знак по-често страдат от болки в краката.

Цветовете на Стрелеца са наситени: виолетов и морско син.

Голямата сила на Стрелеца е вродената им способност да разсъждават и волята им да изследват. Обичат да живеят, чувствайки се свободни, наслаждавайки се на живота в неговата цялост. Любовта им към познанието и приключението ги прави най-мъдрия знак на Зодиака.