Символизират: океаните, промените, гостоприемството, напитките, пороците, прикритостта, болниците, затворите, приютите, филантропията, благотворителните организации, защитата на животни, предателствата, самоубийствата, зависимостите, бягството от задълженията, самотните дейности, тайните науки, шпионажа, камуфлажа, лицемерието, преструвките, мъченията, жертвоготовността, служенето, колективното несъзнателно.

Положителни черти: интуитивни, състрадателни, мистични, адаптивни, чувствителни, вдъхновени, самопожертвувателни, възприемчиви, с въображение, щедри, сантиментални, бохеми, смирени, скромни, милостиви, благи, любезни, мечтатели, прекрасни партньори, много романтични, нежни и любезни .

Отрицателни черти: разсеяни, объркани, песимисти, жертви, апатични, неуверени, плахи, неорганизирани, фриволни, нерешителни, впечатлителни, симулиращи, с шизофренно мислене, порочни, зависими, страхливи, предатели, лицемери.

Елемент: Вода

Сезон: Зима

Ден от седмицата: Четвъртък

Цвят: Морско синьо и цвят индиго

Планета: Нептун

Символ: Риби

Скъпоценни камъни: сапфир

Число: 2

Характер: Толерантни

Подходящи професии: Писатели, лекари, хора на изкуството, хипнотизатори, илюзионисти, кинодейци, художници, поети, пророци, медиуми, моряци, балерини, актьори, мимове, фотографи, шпиони, медицински сестри, монаси, свещеници, рибари.

Известни Риби: Синди Крауфорд, Лайза Минели, Коперник, Алберт Айнщайн

За да се разбирате с тях: Участвайте в техните дейности и им помагайте, като имат проблеми

Анатомично: свързват се с лимфната система и със стъпалата.

Планета управител: Нептун, който обикаля около Слънцето за 165 години, като остават почти 12 години в знак. Нептун е символ на разграждането на материята, сънищата, фантазията, въображението, объркването, космическата духовност.

Риби са последният знак на Зодиака, затова събират в себе си всичко, научено от първите единадесет знака. Рибите помагат на човечеството да стигнат до най-високите нива на духовност и просветление. Родените под този знак са самоотвержени и духовно настроени, често са мистици по природа, умеят да получават посланията на колективното подсъзнателно. Риби са знакът на сънищата и тайните. Представят невидимото и тайните врагове.

Като дванадесети знак, Риби управлява дванадесети дом: домът на подсъзнателното. Астрологичният символ на зодиакалния знак Риби са две Риби. Те отразяват двойнствеността на живота, всяка риба плува в обратна посока на другата, символизирайки реалността и мечтите, съзнателните елементи на живота, както и скритите. Рибите понякога се държат потайно и действат без привидна посока. Не демонстрират агресия, лесно намират лидер, който да ги предвожда и са доволни, когато съдбата ги води, независимо накъде точно.

Те са типични представители на подвижното качество. Адаптират се много успешно към различни ситауции и хора, влияят се от мнението на околните, понякога се изгубват в собствените си представи за нещата. Риби е противоположният знак на Девата, знакът на здравето. И докато Девата се интересува от конкретните аспекти на живота, Рибите обичат да се свързват с несъзнателното, с емоционалния и ментален живот. И двата знака се посвещават на другите, като Рибите са състрадателни и самопожертвувателни и понякога прекалено се вживяват в ролята на жертви.

Риби се управляват от планетите Юпитер и Нептун. В римската митология Юпитер (и гръцкия му еквивалент Зевс) е царят на боговете. Нептун ( и гръцкия му еквивалент Посейдон) е властелинът на моретата. Юпитер управлява Риби и Стрелец. Рибите представят женската страна, а Стрелец – мъжката. И двете зодии са дълбоко мистични, но докато Стрелецът се идентифицира с ролята на учителя и мислителя, то Рибите се вживяват в оказването на помощ на околните и в съчувствието. Когато бил открит Нептун, съвременните астролози го свързали със зодия Риби. Нептун представя всичко, което е нереалистично, илюзорно: сънищата, заблудите, фантазията, изкуствата и духовността. Голяма част от родените под този знак се чувстват призвани от невидимото, невинаги свързано с религиите, по-често се отдават на артистичното призвание. Те са идеалисти, като в повечето случаи желанията им са неясни и утопични. Когато релаността ги притиска, могат да станат песимисти, въпреки че в повечето случаи се опитват да се адаптират и лесно променят целите си, ако не успеят да постигнат набелязаните.

Елемeнтът на Рибите е вода. Водните знаци са емоционални: отговарят на предизвикателствата на света чрез чувствата си, вместо да се противопоставят с физически действия, практически или интелектуално. Водата помага на Рибите да се свържат с интуицията и колективното несъзнателно.

Родените под знака на Рибите са състрадателни, деликатни и с богато въображение. Понякога се опитват да се превърнат в незаменими за останалите. Често са романтични и чувствителни, могат да се изплъзват от всичко нежелано, посредством мислите си и да сътворяват своя действителност, различна от реалността. Понякога са неподредени, обичат да протакат нещата, когато изпитват трудности. Верни и нежни са, крехки и понякога плахи, често се оплакват. Предпазливи са и непретенциозни. Понякога са уклончиви и им е трудно да изразяват мислите и чувствата си. Често имат вроден талант в областта на музиката, рисуването или танците.

Като управители на дванадесети дом, символизиращ царството на сънищата, родените под този знак са очаровани от света на сънищата и свръхестественото. По-податливи са на всякакви зависимости от останалите знаци и са склонни да живеят в далечни светове мечтаейки.

През свободното си време обичат да спортуват, по-специално спортове, свързани с водата, като плуване, водна топка, ветроходство, гмуркане. Изпъкват с музикални, кинематографични и театрални умения.

В личните си отношения Рибите са нежни, верни, но само докато любимият ги очарова и поддържа известна тайнственост и романтични. След това се разочароват от него и тръгват да търсят друг – идеалния.

Рибите управляват стъпалата. По-податливи са от останалите зодиакални знаци на болести, свързани със стъпалата.

Цветовете на Рибите са тъмнолилав и бял.

Голямата сила на Рибите е в тяхната чувствителност и способността да помагат безвъзмездно на другите. Обичат да подкрепят останалите, за да могат те да покажат най-доброто от себе си. Най-разбиращите са от всички зодиакални знаци.