Характеристики: справедливост, равновесие, равноправие, допълващият се принцип, съгласието и съгласуването, красота, артистизъм, хармония, изтънченост, дипломатичност.

Положителни черти: умения за междуличностно общуване, кооперативност, общителност, деликатност, изтънченост, артистичност, загриженост за другите, придаване на голяма важност на партньорските отношения и работата в екип, усещане за естетика, любезност, умение да са медиатори, пацифисти.

Отрицателни черти: безделници, неуверени, непостоянни, фриволни, внушаеми, повърхностни, кокетни, колебливи, мързеливи, апатични, нерешителни, лениви, страхуват се да се ангажират и да вземат нечия страна, апатични, страхливи и жадуващи за одобрение.

Елемент: Въздух

Сезон: Есен

Ден от седмицата: Петък

Цвят: Златно

Планета: Венера

Символ: Везни

Скъпоценни камъни: Бронз, мед и корал

Число: 5

Характер: Любезни

Подходящи професии: Артисти, архитекти, моделиери, дизайнери, адвокати, политици, фризьори, фотомодели, парфюмери, декоратори, вещи лица, дипломати, инженери, естетични хирурзи, брачни консултанти.

Известни Везни: Роналдо, Педро Алмодовар, Маргарет Тачър, Джон Ленън, Майкъл Дъглас, Катрин Зита Джоунс, Уил Смит, Хулио Иглесиас

За да се разбираш с тях: Доста суетни са, така че ако ги хвалиш и показваш, че ги цениш ще постигнеш с тях , кавото си поискаш. Не ги критикувай.

Анатомично: свързват се с бъбреците, пикочната система, апендикса.

Планета управител: Венера, която обикаля Слънцето за 243 дни и остава в един зодиакален знак приблизително около 25 дни. Символизира любовта, отношенията, хармонията, разбирателството, изкуството, красотата, притежанията и парите. Венера управлява Везни и Телец.

Везни е седмият знак на Зодиака. Първите шест знака представят индивидуалното развитие, докато другите шест символизират връзката на човека с неговото обкръжение. Везната е първият знак от тази част на Зодиака и съответно първият знак, който се свързва със себеподобните си. Усилията, които Везните полагат основно са за създаване на равновесие между тях и останалите индивиди. Везните символизират брака и асоциациите, най-базисните начини за свързване между хората.

Като седми знак Везните управляват седми дом, домът на общностите. Астрологичният символ на зодията Везни е везната. Както везните, символизиращи правосъдието, така и представителите на зодията се стремят да бъдат обективни и справедливи. Ненавиждат несправедливостта и конфликтите, стремейки се винаги да постигат разбирателство и мир. Понякога се чувстват несигурни в собствените си вярвания и отстъпват пред убежденията на другите. Везните са способни да оценят конфликта и страните в него обективно и изчерпателно. Понякога са толкова склонни да избягват конфликтите, че се признават привидно за победени, въпреки че знаят че те са прави. Дипломатични и кооперативни, лесно развиват групови проекти.

В Зодиака, Везните са противоположен знак на Овена, символът на индивидуалността. Затова Везните са по-скоро общителни, отколкото интровертни. Обикновено са приятелски настроени и са много очарователни, но често желанието им да се харесат на околните ги кара да се съгласяват и приспособяват повече от необходимото. Везните се управляват от планетата Венера: богинята на любовта, красотата и удоволствието. Венера представлява радостта, щастието и оценяването на красивите неща. В отрицателен план, тази енергия показва страст към пищни партита и луксозни предмети, понякога показва алчност и може да е много материалистчно настроен. Венера управлява Везните и Телеца. Везните показват мъжкия аспект на Венера, докато Телецът символизира женската част. И двата знака притежават силен стремеж към красотата. Но докато Телецът цени красотата на предметите, Везните повече се интересуват от красотата у хората и в техните взаимоотношения. Везните са най-щастливи в лоното на личните си отношения. Атрактивни са и прелъстителни, фини и културни хора са. Удоволствието, което изпитват към общуването им помага да вземат участие в светския живот. Поради склонността им да се социализират, могат да изглеждат суетни и празноглави или да са силно зависими от одобрението на околните. Много хора, родени под този знак са привлечени от изкуството, стилни са и изтънчени. Също така могат да са мързеливи, когато се отегчават. Обикновено са рационални и се самоконтролират успешно, но понякога са големи егоисти.

Елементът свързан с Везните е Въздуха. Въздушните знаци са интелектуалци. Отговарят на стимулите от обкръжението си чрез интелектуалните си стремления, повече отколкото чрез физически действия, практически или емоционални. Интелектаулната им насоченост ги превръща в добри партньори в общуването, лесно им се отдава абстрактното мислене. Интелегентността им, в комбинация с интереса към другите, стимулира интелектуалните търсения, които предприемат.

Тъй като усилията им са по-скоро ментални, отколкото емоционални, Везните са доста разсъдливи. Успешни са при изпълнението на дипломатически мисии и обществени каузи. Тъй като избягват конфронтациите, родените под знака Везни са по-лесно внушаеми, любезни и адаптивни, но понякога могат да изглеждат студени и манипулиращи. Обичат да работят в екип. Умеят добре да реализират замислите си, когато са в група от хора, но сами ли са стават несигурни в собствените си способности. Винаги внимателни и либерални, те са лоялни, защото се поставят на мястото на другия човек. Очароват се от дебата, но не от спора. Разликата е много важна за Везните. Рядко показват гнева си. Ако трябва да си отмъстят ще премислят добре най-ефикасния начин за отпор срещу нахлуването в територията им.

В свободното си време Везните изразходват много по-малко енергия, отколкото другите знаци. Обичат да лентяйстват. Предпочитат да четат и да излизат с приятели. Ако правят някакви упражнения, то те трябва да са вплетени в социален контекст. Въпреки това някои Везни се наслаждават на дейности, свързващи ги с майката Природа, като язденето и плуването.

В любовните си отношения са забавни и романтични.

Везните управляват бъбреците и гърба. Родените под този знак по-често страдат от болки в гърба от останалите знаци.

Цветовете на Везните са светло синьо, розово и цвят слонова кост. Тези три цвята са хармонични и всички те се появяват на небето привечер.

Голямата сила на Везните е в умението им да създават мир и хармония. Умението им да търсят равновесие и сътрудничество между различни общности няма аналог при останалите знаци. Проницателността им да виждат ситуациите от всички възможни гледни точки ги прави най-справедливите зодия.