Символизира: енергичността, креативността, спектаклите, гордостта, суетата, величието, забавленията, спортовете, спекулациите, детството, възпитанието, издигането, славата, властта.

Положителни черти: творчески настроени са, великодушни, щедри, ентусиасти, добри организатори, открити, с добро чувство за хумор, обичливи, добри любовници, общителни, блестящи, оптимисти, успешни, лидери.

Отрицателни черти: горделиви, незрели, свръхмощни, самохвалковци, егоисти, самовлюбени, суетни, фриволни, раздразнителни, тиранични, с прекалено желание да блестят и да притежават слава и власт, амбициозни, силно се притесняват от социалното си положение, догматични, мързеливи, специално мъжете.

Елемент: Огън

Сезон: Лято

Ден от седмицата: Неделя

Цвят: жълт, златен, виолетов

Планета: Слънце

Символ: Лъв

Скъпоценни камъни: злато и диаманти

Число: 1

Характер: Оптимисти

Подходящи професии: Директори, управители, политици, модели, президенти, импресариа, икономисти, спортисти, декоратори, възпитатели, педиатри, кардиолози, бижутери и всяка дейност, свързана с творчество.

Известни Лъвове: Фернандо Алонсо, Уесли Снайпс, Симон Боливар, Наполеон, Бил Клинтън, Дженифър Лопес

За да се разбираш с тях: Сътрудничи си с тях и се старай да следваш забързания им ритъм.

Анатомично: Свързва се със сърцето, слънчевия сплит, ребрата и гърба

Планета управител: Слънце, което си сменя знака на всеки 30 дни и около 21-23 число всеки месец Земята влиза в различен зодиакален знак.
Символизира: Слънцето е нашият дух, нашето его, мъжествеността, същността, човешкото същество и личното творчество. Слънцето управлява зодията Лъв.

Лъвът е петият знак на Зодиака. Преминавайки през изследването на света и необходимостта от съзидателност на първите 4 знака, космическата роля, отредена на Лъва е да конкретизира и твори. Оригиналността е основна характеристика на Лъва, и хората, родени под този знак притежават виталността и амбицията да постигнат успех със собствени усилия. Лъвът изпъква, заради своята способност да действа, харизмата си и тенденцията да привлича вниманието на околните. Освен това, Лъвът е романтичен и горд с чувството си на гостоприемство.

Символът на зодията е Лъв. Лъвът е царят на животните и на представителите на зодията им харесва да бъдат третирани като царе на Зодиака. Упорити са и умеят да постигат целите си. Така Лъвът показва ясно непроменливото качество, което го определя. Въпреки че са егоисти и леко високомерни, те са добри лидери и притежават силен личен магнетизъм. Понякога вдъхновяват околните. В Зодиака, знакът Лъв е противоположен на Водолея, който е знакът на приятелството. Лъвовете са по-доволни, когато се развиват сами и управляват другите, отколкото, когато са част от група или споделят идеи. Въпреки импулсивната им тенденция да пречат на чуждите планове, те са доверени лидери и ако им се даде власт, се представят достойно.

Лъвът се управлява от Слънцето. В миналото се е считало, че Слънцето е центърът на космоса, същността на съществуването, Бащата на всичко. В настоящето Слънцето също е много важно, защото дава топлина и неговите цикли ръководят живота. Често родените под този знак се считат за центъра на света... и понякога имат право! Забавни са и живеят много ентусиазирано. Въпреки тенденцията им да заповядват и да важничат, вроденото им лидерство, заедно със способността им да ръководят, им гарантират успех. Като лидери Лъвовете са категорични и директни, взискателни, но също така и щедри.

Елементът, характеризиращ Лъва е Огънят. Огнените знаци са активни, отговарят на света посредством действия, вместо да поставят на първо място мисълта или емоциите. Лъвовете се втурват в живота, без да се притесняват дали целите им са възможни или реалистични. Всяка виталност за тях е от изключителна важност, затова обичат да драматизират или да предприемат рисковани действия, за да постигнат замисленото. Както стихията на огъня, родените под знака на Лъва винаги са мощни и открояващи се и тяхната топлина и начина им на общуване не остават незабелязани. Стремят се към властта повече от другите знаци (с изключение на Козирога и Овена) и затова понякога изглеждат егоисти, самохвалци и дори смешни. Въпреки огнения им гняв и сарказма, родените под този знак са щастливи и освободени, до степен че понякога изглежда, че живеят в измислен свят. Винаги са щастливи, когато им се обръща внимание. Сцената е подходящо място за тях, светлините на прожекторите ги вдъхновяват, тайно или явно винаги мечтаят за слава.

Лъвът управлява 5 дом, домът на романтиката, децата, но също така и на хазартните игри. Родените под този знак обичат залаганията и често ги виждаме в казината, защото вярват, че са родени под щастлива звезда. Обожават удоволствията и често харчат много пари, и това харчене ги прави щастливи. Понякога са незрели, суетни и детински настроени, но обикновено са доволни от живота.

През свободното си време предпочитат колективните игри, вместо индивидуалните. Обичат да общуват и самотният джогинг не ги привлича, нито вдигането на тежести.

В любовните отношения се стремят да блестят. Романтични и раздаващи се, ако са ценени от партньора и ако им се засвидетелства постоянно внимание.

Голямата сила на Лъвовете е в оригиналността им и щедростта им към другите. Понякога тези две качества могат да се комбинират и да дадат като резултат създаването на страхотни решения на различни проблеми. Драматичният характер на Лъва го прави най-лъчезарния знак на Зодиака.