Въздушен знак, символизира комуникацията, двойнствеността, търговията, интелектуалната дейност, пътуванията (кратки), братята и сестрите, приятелите от детството, писмената реч, езиците, конкретната мисъл.

Положителни черти: интелигентни, общителни, адаптивни, с гъвкава мисъл, словохотливи, пътешественици, екстровертни, забавни, весели, неспокойни, любопитни, отстъпчиви, внушаеми, любезни, галантни.

Отрицателни черти: Непостоянни, разсеяни, неспокойни, бъбриви, лесно лъжат, недискретни, неверни, двойнствени, променливи, нервни, повърхностни

Елемент: Въздух

Сезон: Пролет

Ден от седмицата: Сряда

Цвят: Жълт и небесно син

Планета: Меркурий

Символ: Близнаци

Скъпоценни камъни: Опал, ахат

Число: 5

Известни Близнаци: Анна Курникова, Мерилин Монро, Ема Гарсия, Лени Кравиц, Джон Ф. Кенеди, Пол Маккартни

За да се разбираш с тях: Отнасяй се с тях винаги с мекота и ги глези непрестанно. Винаги ще си останат малки деца. Бъди много търпелив с тях.

Подходящи професии: Писатели, оратори, издатели, журналисти, адвокати, търговци, секретари, преводачи, графолози, литератори, политици, учители, илюзионисти, дипломати, шофьори, пилоти и всякаква професия, свързана с комуникацията. и в

Анатомично: Свързва се с нервната система, белите дробове, раменете, ръцете.

Планетата управител: : Меркурий, който обикаля Слънцето за 88 дни и преминава от един знак в друг всеки месец, почти като Слънцето, затова го намираме винаги близо до Слънцето.

Меркурий символизира интелектуалната мисъл, диалога, комуникацията, реалността, мисълта и логиката. Меркурий управлява Близнаци и Дева
Близнаци е третият знак на зодиака. За разлика от Телеца, Близнаците изследват света чрез мисълта. Близнаците се вдъхновяват от възможността да съберат максимално количество информация. Общуват лесно вербално и писмено. Неотразими и много бързи в обученито, хората, родени под този знак показват голямо въображение и са много изразителни. Обожават да научават нови неща.

Както показва символът им, представителите на зодията са с двойнствена природа, могат да се изправят срещу проблемите, но също така и са отстъпчиви и непостоянни. Променят лесно мнението си и често не изпълняват докрай замислите си. Близнаците илюстрират променливата природа, към което качество принадлежат. Умеят да изпълняват много дейности едновременно, умеят да разсъждават и да стимулират останалите да го правят, но не остават дълго време верни на една идея.

В Зодиака, Близнаците са в опозиция със Стрелеца, знака на философията. Докато Стрелецът е склонен да демонстрира интерес към обстойното изучаване на дадена тема, Близнакът предпочита да има много интереси едновременно и предпочита да обхване много теми, ако е необходимо, не дотам надълбоко. Близнаците обичат познанието, аналитичното гъвкаво мислене, но понякога познанията им са повърхностни.

Близнаците се управляват от планетата Меркурий. В Римската митология, Меркурий ( а в гръцкия еквивалент Хермес) е Пратеникът на боговете. Свързва се с пътуванията и транспортните средства, добър в общуването, схватлив и творчески настроен ученик, неговата способност да убеждава и гъвкавото мислене го карат да се отегчава лесно. Като планета, Меркурий е андрогинен, като Близнаците символизират мъжката, а Девата женската част. И двата знака управляват думите и логиката, не се фокусират върху емоциите. Близнаците се интересуват от комуникацията като начин да се създават приятелства и да се научава нещо ново, докато Девата се фокусира повече върху аналитизма, като се опитва да разбере какво точно хората се опитват да кажат. Така ролята на Меркурий като комуникатор е по-добре изразена при Близнаците. Те са очарователни и симпатични, имат много приятели във всички сфери на живота си. Ако не внимават достатъчно могат да бъдат приемани като опортюнисти.

Интересът им в различни области от житейската сцена показва, че са адаптивни и любопитни, понякога им липсва концентрация и ако не помъдреят ще се изправят срещу трудности при взимането на решения. Близнаци, които се научат да се концентрират върху един проблем или цел, са недостижими.

Елементът, свързан с Близнаците е Въздух. Въздухът символизира идеите, мисленето, интелекта. Близнаците отговарят на предизвикателствата на света чрез интелекта, вместо да поставят на челно място физическите действия, практическите действия или емоциите. Когато му се предостави нов проект, мисловната му сила се включва и с ентусиазъм се приобщава към различни групи от хора. Въпреки че не са родени лидери, защото не са авторитарни, способността им да разсъждават абстрактно и отворената им мисъл, им помага да допринасят активно в проектите, за които работят. Логиката на Близнаците, която прилагат и по отношение на емоционалните конфликти често ги карат да изглеждат студени и непрактични. Близнаците трябва да разберат, че интересът им към познанието, може лесно да бъде саботирано от мисълта им, която с удоволствие прескача от тема на тема.

Както показва символът им, Близнаците са знака на братята и също така, на комуникацията. Представителите на тази зодия могат да изглеждат млади и жизнени през целия си живот. Кратките пътувания също се управляват от този знак. Умеят да са много хитри и сръчни, като понякога изглеждат нервни. През свободното си време, Близнаците обичат да се наслаждават с партньора си на неангажираща почивка. С удоволствие играят тенис. Радват се на разговори с приятели, могат да прекарват дълги часове с тях. Ориентирани са към литературата, показват усет към сложни интелектуални спорове.

В сърдечните отношения, Близнаците са мили, с добро чувство за хумор, често кокетни. Тъй като не се задълбочават, умеят лесно да прекратят дадена връзка и да се втурнат към следващата или да поддържат едновременно повече от една любовна афера.