Характеристики: политиката, земята, планините, върховете, изолираните и отдалечени местности, борбите, препятствията, забраните, кармата, лошия късмет, обратите на съдбата, успешната кариера, упадъка, времето, нощта, старите хора, деформациите, зимата, студа, мините, гражданския дълг, професионалните амбиции.

Положителни черти: амбициозни, решителни, внимателни, лидери, благоразумни, упорити, сериозни, отговорни, методични, традиционалисти, с чувство за индивидуалност и власт, реалисти, организирани, подредени, прагматични.

Отрицателни черти: Умеят да лъжат, кариеристи, песимисти, фаталисти, меланхолици, потиснати, срамежливи, инати, използвачи, завистливи, студени и резервирани, стиснати, критикари, придават огромно значение на социалния успех, с твърди позиции, егоисти, властни.

Елемент: Земя

Сезон: Зима

Ден от седмицата: Събота

Цвят: Тъмно сиво, кафяво, черно и цвят кестен

Планета: Сатурн

Символ: Коза

Скъпоценни камъни: олово, тюркоаз, аметист и кехлибар

Число: 4

Характер: Организирани

Подходящи професии: администратори, банкови служители, бюрократи, миньори, пазачи, антиквари, историци, часовникари, гериатри, ревматолози, травматолози, ортопеди, дерматолози, политици, антрополози, геолози, етнолози, теолози, архитекти, инженери, шахматисти, и всякакви длъжности, изискващи постоянство, амбиция, търпение, прецизност, организираност и методичност.

Известни Козирози: Вал Килмър, Марлене Дитрих, Федерико Фелини, Пако де Лусия, Елвис Пресли, Джим Кери

За да се разбираш с тях: Бъди благоразумен при контактите си с Козирога. Спазвай дистанция, докато той не ти позволи да се доближиш.

Анатомично: колене, костна система, кожа, гръбначен стълб

Планета управител: Сатурн, който обикаля Слънцето за 29-30 години, като остава около 2 години и половина в знак. Сатурн е мъдростта, ограниченията, справедливостта, учителите, бащата, кармата.

Козирог е десетия знак на Зодиака. След разкриването на света от Скорпиона и Стрелеца чрез емоциите и интелекта, родените под знака на Козирога се стараят да постигнат дългосрочни цели чрез тежък труд. Козирозите са амбициозни и притежават добра дисциплина, постоянстват и успяват да постигнат желаното. Те са практични, реалисти и предпазливи.

Като десети знак, Козирогът управлява десети дом: домът на социалния статус и професионалното израстване. Астрологичният знак на Козирога е Козата. Така като козичката започва от ниското да се катери все по-нависоко, докато достигне върха на планината, така и родените под знака на Козирога се издига в обществото стъпка по стъпка. Въпреки че пътят не е лесен, неговото призвание да успее му дава сили да стигне до финала. Способен е да е суров и твърд, когато обкръжението се опитва да му попречи по пътя към върха. Козирозите са лидери в предприятията, често започват свой собствен бизнес или най-малкото изпъкват сред останалите служители поради новаторствотот си, идетите за управление и отдадеността на работата. Козирогът е кардинален знак. Родените под този знак са консервативни, не обичат да рискуват прекалено, понякога желанието им да са практични им стеснява мирогледа. Умението им да организират, заедно с вниманието, което обръщат на детайлите, ги прави ефективни, но могат да станат много критични с околните, които не са така амбициозни като тях.

В Зодиака, Козирогът е противоположният знак на Рака, символът на домашното огнище. Родените под знака на Рака намират мястото си в света чрез семейството, докато Козирозите търсят социалното положение. Успехите в сделките и репутацията на знатен човек са ценностите, които Козирогът преследва, той иска да постигне високо положение в обществото, но също така иска да служи за пример на останалите.

Козирогът се управлява от планетата Сатурн. В римската митология Сатурн (и гръцкия му еквивалент Хронос) е бащата на боговете, господар на времето и кармата. Сатурн е планета, която вменява дисциплина, усилена работа и отговорност. Управлява Козирог и Водолей. Козирог е женският знак, а Водолеят – мъжкият. И двата знака постигат целите си чрез работа, но докато Водолеят се стреми да осъществи идеалите си, Козирогът използва упоритостта си, за да постигне авторитет и социален статус. Козирозите се влияят много от външния вид на нещата. Лоялни и грижовни са, като умеят да се владеят. Често са фаталисти и гледат на бъдещето с недоверие и студенина. Последователни и формални, никога не изоставят работата, свършена на средата. Често в очите на останалите от амбицията им лъха егоизъм, но те са хора, които се борят за семейството си и любимите хора с всички възможни средства.

Елементът, свързан с Козирогът е Земята. Земните знаци са практични: отговарят на предизвикателствата на света чрез практични методи, вместо да се налагат с физически действия, с интелектуални или емоционални реакции. Те са предприемачите на Зодиака, и когато Земята се комбинира с Огъня, получаваме като резултат личности, които поставят началото на собствен бизнес и го довеждат до успешен край. Козирозите са благоразумни и скрупулозни, но могат да станат материалисти и стиснати. Често са съвсем обикновени, нито екстраверти, нито войнствени. Те са най-отговорната и най-традиционната зодия в Зодиака. Разумни са, предпазливи, стабилни и предвидими. Понякога са критикари и обичат да раздават заповеди, но повече заради желанието им да доминират, отколкото заради желанието да притесняват останалите. Умеят да се държат приятелски, защото знаят, че неприятелите няма да им помогнат да постигнат целите си.

В свободното си време, Козирозите се наслаждават на състезанията. Обичат колективните спортове, но им е трудно, когато губят, защото обвиняват за загубата всеки един от участниците. Също се наслаждават на състезанията по двойки, като голфа и бойните изкуства.

В личните си отношения, Козирозите са верни, стабилни и не обичат да рискуват.

Козирогът управлява колената, зъбите и костите. Те са по-податливи на проблеми със зъбите и костите, отколкото останалите зодиакални знаци.

Цветовете на Козирогът са земните цветове: кафяво и тъмно зелено.

Голямата сила на Козирозите е постоянството им и способността да работят упорито, докато постигнат целите си. Амбициите им са безкрайни, умеят да конкретизират плановете си и така се превръщат в най-успешната зодия.