Символизира: майчинството, майчината любов, семейството, родината, дома, кухнята, масите, жените, реките, чувствата, въображението.

Положителни черти: майчински загрижени, гостоприемни, състрадателни, приемащи, разбиращи, пестеливи, чувствителни, романтични, добри домакини, щедри на грижи и внимание, защитници, патриотични, интроверти, весели и невероятно забавни, любезни и словоохотливи

Отрицателни черти: преклено емоционални са, чувствителни към критика, раздразнителни, капризни, злопаметни, плахи, лунатични, мързеливи, слаби, ревниви, чувстват се малоценни, лакомници, стиснати.

Елемент: Вода

Сезон: Лято

Ден от седмицата: Понеделник

Цвят: Бял, сив и виолетов

Планета: Луна

Символ: Рак

Скъпоценни камъни: Сребро, перли

Число: 2

Характер: Много интровертни

Подходящи професии: Артисти, певци, музиканти, поети, сценаристи, хотелиери, готвачи, диетолози, картографи, географи, механици, историци, археолози, антиквари, акушерки, педиатри, детегледачки, социолози.

Известни Раци: Том Ханкс, Ърнест Хемингуей, Уйлям Дафо, Лейди Дайана, Силвестер Сталоун, Мерил Стрийп, Джордж Буш, Том Круз

За да се разбираш с тях: Винаги се отнасяй с тях с уважение, старай се да им внушаваш доверие и сигурност. Опитай се да разбереш начина им на мислене.

Анатомично: Свързват се със стомаха, гърдите, корема и млечните жлези.

Планета управител: Луна, която обикаля Земата за 28 дни, като сменя зодиакалния знак на всеки 2-3 дни. Луната е спътник, но заради важността, на която се е радвала винаги през различните епохи и култури, се разглежда като планета в астрологията. Луната символизира женствеността, подсъзнанието, миналото, семейството, жената, майката, емоциите и корените.

Ракът е четвъртият знак на Зодиака. След изследването на Аза, физическия свят и интелектуалния свят на първите три знака, идва Ракът. Родените под този знак желаят преди всичко да установят семейно гнездо. Те са емоционални и традиционалисти, имат интерес към наследствата и предците и го показват, когато се опитват да са център на семейството. Животът им е фокусиран върху семейното огнище и обожават семейните реликви.

Астрологическият символ на зодиакалния знак е рак. Също като рака, родените под този знак преминават през живота, скрити в такава здрава черупка, която не може да се пропука лесно. Тази черупка, необходима, за да избягват опасностите и да се защитават, често ги прави хора без чувство за хумор. От друга страна, Раците са първите, които влагат чувствата си във всяка една ситуация: те са първите, които се смеят и първите, които плачат. Но в течение на жизнения им път разбират, че могат да бъдат наранени ако демонстрират чувствата си, и затова се научават да си слагат маска на безразличие. Постоянни са и упорити, демонстрират характер, в редките случаи, когато намеренията им не се изпълнят, са способни да използват сълзи и други методи на манипулация, за да постигнат желаното.

В Зодиака, Ракът е противоположен знак на Козирога, който показва позицията в обществото. Докато Козирозите ги интересува как ги вижда светът, то Раците ги интересува техният малък свят: семейството. Те са емоционални и защитават любимите си хора с нокти и зъби. Страстни и нежни са и в повечето случаи не преследват професионални успехи.

Луната управлява Рака. В древни времена, луната е била възприемана като Голямата майка, създателка на живота. Символизира инстинктите и плодовитостта. Луната владее приливите и отливите, всички течности и човешките емоции. В Зодиака Раците са известни като най-чувствителните към лунните фази от всички знаци. Затова лесно сменят настроенията си и когато Луната преминава през недотам съвместими знаци, се ядосват и притесняват много лесно. Когато пък Луната преминава през съвместим знак, се изпълват с интуция. Тъй като имат майчински качества, се нуждаят от семейство, за което да се грижат. Въпреки че са миролюбиви, почувстват ли, че семейството им е унижено по някакъв начин, могат да станата много войнствени. Уважават силно тези, които обичат.

Раците представят елемента вода. Водните знаци са емоционални: взаимодействат със света чрез чувствата, а не чрез физически действия, интелектуална или практическа дейност. Силно интуитивни са и емоциите им стоят в центъра на живота им. Понякога са много сантиментални и пазят дълго време спомените си. Пестеливи са, не обичат да харчат парите си за ненужни предмети. Обикновено живеят в миналото. Тъй като са много чувствителни и могат дълго време да преживяват някоя случка, се стараят да се защитават от настоящите проблеми, с помощта на спомените от предишния начин на живот, от хубавите и незабравими мигове. Чувствителната им натура ги прави уязвими пред жестокостта на другите. Много е важно Раците да се научат да не заемат защитна позиция при първия намек за поява на проблем. Ракът се идентифицира с храната. Освен това, Раците са с голямо въображение и затова често са прекрасни готвачи. Също така са по-големи националисти от останалите зодиакални знаци, защото са силно привързани към родното си място.

През свободното си време обичат да спортуват, като предпочитат колективните спортове, защото семейното им чувство се утвърждава в колективните спортове. Също им харесват водните спортове. Артистичните им хобита: да рисуват или пишат, им помагат да показват дълбоките си емоции по продуктивен начин.

В романтичните си отношения са нежни, много верни и романтични.

Голямата сила на Рака е в лоялността към семейството. Емоционалността им помага да вникват надълбоко в трудностите, които трябва да преодолеят.