Първият знак на Зодиака. Символизира началото, сутринта, пролетта, хищните животни, шефовете, заповедите, насилието, импулсите, авторитета, младостта, мъжествеността, амбицията, виталността, сексуалната енергия, импулсивността, оръжията, наранявания по главата и в резултат от използване на огнестрелно оръжие.

Положителни черти: Не са зависими от социалното одобрение, затова са инициатори, предприемачи, динамични, като компенсират нетърпението си и липсата на постоянство с високо ниво на енергия. Борбени, страстни, с ентусиазма си стимулират и повеждат останалите, независими, активни, дръзки, оригинални. Реагират бързо, вярват в силите си и не се замислят за препятствията. Имат високо самочувствие и добра самодисциплина. Не обичат и не им подхожда бавната и рутинна работа.

Отрицателни черти: Нетърпеливи, доминиращи, неблагоразумни, лесно избухливи, непостоянни, не обичат да разсъждават, нетолерантни, агресивни, липсва им дипломатичност, резки.

Елемент: Огън

Сезон: Пролет

Ден от седмицата: Вторник

Цвят: Червен

Планета: Марс

Символ: Овен

Скъпоценни камъни: Рубин, диамант, аметист и гранат

Числа: 1,7, 9

Известни представители: Куентин Тарантино, Елтън Джон, Леонардо да Винчи, Хуан Миро, Винсент ван Гог, Селин Дион, Ръсел Кроу, Сара Джесика Паркър, Матю Бродерик, Марая Кери, Ерик Клептън.

За да се разбирате с тях: Не им се противопоставяйте. Опитвайте се да следвате ритъма им.

Подходящи професии: Военни, управители на фирми, лидери, спортисти, месари, металурзи, инженери, ковачи, производители на оръжия, автомобилни състезатели. Най-общо казано всичко, свързано с предприемането на риск и приемането на предизвикателства.

Анатомично: Свързва се с главата, лицето и мозъка, както и горните зъби

Планета управител: Марс, който обикаля Слънцето за 685 дни, затова седи почти месец и половина – два в един знак.

Овенът символизира раждането и първоначалното заявяване на Аз-а. Освен това показва началото на астрологичната година. На представителите на този знак им харесва да привеждат всичко в действие. Демонстрират сила, индивидуалност, сигурност и самоувереност, което им помага да ръководят различни проекти. Те са пионерите на зодиака, смело се насочват към завладяването на нови хоризонти. Знак на началото е, на инициативите. Динамични и активни са. Често са егоисти, но не обичат да са сами. Знакът се управлява от планетата Марс – Богът на Войната. Марс управлява и зодия Скорпион. И двата знака се свързват с войната, но Овенът е войникът, а Скорпионът е стратегът. Родените под знака на зодия Овен са харизматични и инициативни, независими и силни. Обичат да се състезават, понякога са горделиви, доминиращи и нетолерантни, но всички тези качества им помагат да постигнат замислите си. Състезателният им дух им позволява да проправят пътя си с успех и проектите им напредват бързо под тяхно ръководство. Но дори и един много блестящ проект може да отегчи Овена, който е способен да го изостави много преди финализирането му. Необходимо е да се учи на самодисциплина, за да довежда делата си докрай.

Елементът, свързан с Овена е Огънят. Огнените знаци са физически: стремят се да отговарят на предизвикателствата от страна на света чрез действия, вместо да реагират интелектуално или емоционално. Когато им се предостави нов проект или идея, ентусиазмът им ги кара да приемат предизвикателствата, като стават импулсивни и често изпреварват събитията. Най-голямата им слабост е да доведат действията си докрай. Понякога склонността им да избързват им създава проблеми, особено когато не са премислили преди да действат. Стават раздразнителни, когато не успяват да контролират живота си. Те знаят какво искат и кога го искат. Имат усещането, че са центъра на света. Необходимо е да осъзнаят, че са част от едно по-голямо цяло, за да постигнат личностно усъвършенстване.

През свободното си време умеят еднакво интензивно както да почиват, така и да работят. Наслаждават се на спорта, защото им носи освобождаване на агресивните импулси. Оценяват индивидуалните спортове, но също така и колективните, като разбира се, трябва д аса свързани с изразходване на огромно количество енергия.

В любовните си отношения са каризни и романтични. Умеят да изживяват интензивно всяка минута, никога няма да те разочароват, страстни и игриви са. Страхуват се от досадата и отегчението и са способни да изоставят половинката ако се окаже, че не е на ниво и страстта в отношенията се е поизгубила.