Характеристики: индивидуалността, свободата, независимостта, равните права, връзка между интуицията и академичното познание, човешките ценности, моралът, изолацията, приятелството, духовните търсения, братството, универсалната любов, синдикатите, революциите, алтруизма, хуманизма, прогреса, технологиите, роботиката, авиацията, електрониката, алтернативната медицина, радиестезията, менталното, ритъма, новостите, изобретенията, нестандартното, демокрацията, солидарността.

Положителни черти: приятелски настроени, честни, оригинални, интелигентни, алтруисти, добронамерени, лоялни, независими, общителни, индивидуалисти, изобретателни, прогресивни, верни, толерантни, обичат да се борят за справедливи каузи, да мечтаят и планират щастливо бъдеще, да се забавляват, обичат да помагат на другите

Отрицателни черти: недоверчиви, непредвидими, вечно противопоставящи се, стремящи се да изпъкнат, резервирани, самотни, мърморковци, противоречиви, нетактични, непостоянни, анархисти, упорити, неподредени, ексцентрични, нестабилни, дистанцирани, вечно борещи се срещу статуквото.

Елемент: Въздух

Сезон: Зима

Ден от седмицата: Събота

Цвят: Тюркоаз

Планета: Уран

Символ: Водолей

Скъпоценни камъни: алуминий, аметист и аквамарин

Число: 5

Характер: Общителни

Подходящи професии: изобретатели, електроинженери, авиатори, метафизици, изследователи, социолози, доброволци, граждански защитници, астрономи, астролози, научни работници, еколози, и всякаква професия, която изисква независимост.

Известни Водолеи: Франклин Рузвелт, Джон Траволта, Пол Нюмън, Хъмфри Богарт, Джина Дейвис, Роналд Рейгън, Дженифър Анистън

За да се разбираш с тях: Не ги критикувай и им помагай в преследването на целите им.

Анатомично: свързани са с глезените, краката, китките, нервната система и жлезите.

Планета управител: Уран, който обикаля Слънцето за 84 години, като остава приблизително за 7 години във всеки знак. Уран е космическото съзнание, непознатата и безкрайна мъдрост, оригиналноста, непокорността, неочакваните промени, пълната свобода

Водолеят е единадесетият знак на Зодиака. След трите предходни знака с техните умения да научават повече неща за околните, Водолеят се интересува от групите, от обкръжението, от социалните институции, защото за него е важно колективното благоденствие. Хуманистично настроени и филантропи, те са пророците на Зодиака. Приятелствата са много важен аспект от живота им.

Като единадесетият знак на Зодиака, Водолеят управлява единадесети дом: домът на приятелствата и групите. Астрологичният символ е жена, която изсипва делва с вода. Като носач на вода, който снабдява близките си с животворната течност символиката на този знак показва донасяне на нови идеи на света. Представя Универсалното съзнание и естествения свят на идеите. Водолеят често е нетърпелив и темпераментен с близките, които споделят вижданията му. Водолеите са упорити, работят енергично, за да разпространят идеите си. Непокорни, те не изоставят лесно хуманитарните каузи, които подкрепят. Те са независими и автономни, но същевременно и солидарни. По принцип Водолеят е приятелски настроен и пацифист, но също така е способен да бъде жесток и може да напада хората, които не са съгласни с неговите възгледи.

Водолеят е противоположният знак на Лъва, символът на удоволствията. Докато Лъвът се концентрира върху личните удоволствия, Водолеят се интересува повече от общите и хуманитарни каузи. Приема личността в тясна връзка със социалното му обкръжение. Водолеят се управлява от планетите Уран и Сатурн. В римската митология Сатурн (и гръцкият му еквивалент Хронос) е бащата на боговете, господар на времето и кармата. Уран се свързва с груповата енергия, с неочакваните трансформации, с оригиналните, нестандартни събития. Според древните астролози Сатурн управлява Козирог и Водолей, като Водолей е мъжкия знак. Когато бил открит Уран, съвременните астролози го определили като управител на Водолея. Заради тази планета управител, представителите на зодия Водолей имат силно развита интуиция и способност да изненадват. Уран се свързва с новите технологии и прогреса, свързва се с енергията и радикалните идеали. Освен това управлява електричеството и астрологията. Някои Водолеи са гениални, други ги определят за несъвсем нормални. Техните прогресивни и либерални идеи ги отличават напълно от Козирозите. Родените под знака на Водолея са новатори, непредвидими и екстравагантни, понякога са непоследователни в действията си.

Елементът, свързан с Водолея е Въздуха, който предполага интелектуални занимания. Водолеят отговаря на предизвикателствата на света чрез интелектуална дейност, вместо да го прави чрез физически, практически или емоционални действия.

Водолеите демонстрират острия си интелект при изказването на мнение, обичат да споделят и да дискутират. Толерантни са и умеят да хващат всички идеи, преди да са доизказани, лоялни са и не променят лесно вярванията си. Напредничавата им мисъл ги прави логични, понякога дистанцирани от останалите, защото не се сприятеляват лесно, предпочитат множество контакти, без да разкриват дълбоката си същност. С либерален дух са, детайлите и структурите ги отегчават. Водолеите експериментират и предизвикват революции. Притежават умения в различни области на познанието. Умеят да изпъкват в изкуствата и науката, заявяват себе си, непокорни са и желаят да променят света. Понякога успяват. Обикновено преследват целите си, каквото и да им струва. Интересува ги свободата, вдъхновяват се да помагат на другите и да се чувстват освободители.

В свободното си време са много общителни. Предпочитат колективните пред индивидуалните занимания, обичат бейзбол и тенис.

В личните отношения са нестабилни, забавни, не се вкопчват в партньора, не са ревниви.

Водолей управлява глезените. Родените под този знак са по-податливи на изкълчвания на глезените от останалите.

Цветовете на Водолея са цветовете на водата: тюркоаз и аквамарин.

Голямата сила на Водолеите е в тяхната силна интуиция и поглед към бъдещето. Те водят света към слeдващия етап. Умеят да накарат останалите да видят действителността по различен начин. Поради способността им да променят правилата и догматичното мислене, те са големите новатори на Зодиака.